Stap over naar Linux

In Juni 2016 maakte ik de permanente overstap naar Linux, een van de beste beslissingen ooit. Scheelt ontzettend veel tijd en een hoop gevloek. En het is eigenlijk ook veel makkelijker dan je denkt.

Ik werk Open Source!

Ik betaal dus niet meer voor Windows, Dreamweaver, Photoshop, Illustrator, Office enz.. Reken uit je winst. Alles draait hier op Linux en dat bevalt me heel goed. Het scheelt een hoop geld én er zijn meer dan genoeg open source alternatieven. Veel daarvan zijn eigenlijk zelfs beter dan wat ik daarvoor gebruikte. Neem nou Dreamweaver, dat programma is gemaakt voor een heel breed publiek en is daardoor vrij gelimiteerd tegenover Aptana. Aptana is een tool gemaakt door professionals voor professionals. Je kunt daar echt zoveel meer mee dan met Dreamweaver.

Breken met gewoontes kost wat moeite

Ik hoor sommigen nu al mopperen over hoe je dan documenten kunt ontvangen van Windows gebruikers. Wel dat blijkt dus niet zo'n groot probleem te zijn. Ik ben zeer tevreden over Libre Office, dat programma opent werkelijk alles. En ik heb ook al gemerkt dat PSD bestanden prima te openen zijn in the GIMP. Kostte overschakelen wat moeite? Ja de eerste maand hoorde je hier wel eens wat vloekwoorden en was ik erg dankbaar voor mijn tweede beeldscherm om dingen op te zoeken. Maar nu zou ik niet anders meer willen. Breken met gewoontes kost nou eenmaal wat moeite.

Windows sterft een langzame dood

Laat ons eerlijk zijn, Windows is langzaam aan het sterven. Op de gewone Desktop is Windows nu nog heer en meester, maar mensen raken stilaan gewend aan andere systemen dankzij de opkomst van bv Android, iPhones enz.. De manier waarop websites gemaakt worden is de afgelopen jaren al sterk verandert door deze gewenning, websites moeten nu echt werken op alle platformen. En het begint duidelijk stilaan ook invloed te krijgen op de rest van de markt.

Linux gebruik steeg naar 2%, Mac naar 9.5% en het wereldwijde marktaandeel van Windows zakte onder de 90%. Heb je er wel eens over nagedacht dat het nu misschien wel dé moment is om dit zinkende schip te verlaten?

Linux voor starters

Linux Mint is een aanrader voor starters aangezien het veel lijkt op Windows 10. Verder hoef je niet veel extra dingen te installeren want deze versie van Linux bevat out of the box een mooie selectie van voorgeinstalleerde programmas. Om je voor te bereiden op de overstap kan ik je trouwens dit artikel over Linux aanraden.

Kim Pittoors, SEO specialist en websitemaker bij Nethit